Czarnuszka – „złoto faraonów”

Pierwsze wzmianki o właściwościach leczniczych czarnuszki pochodzą z Egiptu za czasów faraona Tutenchamona. Olejem z czarnuszki zachwycały się również Kleopatra i Nefretete. Ojczyzną czarnuszki są tereny Azji Mniejszej i Europy Południowo – Wschodniej, ale jest uprawiana również w Polsce. Czarnuszka jest wysoką rośliną z rodziny jaskrowatych.

Stała się hitem w ostatnich latach. Używana jest nie tylko do żywności ale również w kosmetologii.

Właściwości lecznicze czarnuszki:

  • Ma działanie antybakteryjne, przeciwzapalne oraz antywirusowe i antygrzybicze
  • Wpływa korzystnie na układ immunologiczny i sprawia, że organizm z większą łatwością eliminuje pierwsze objawy grypy i przeziębienia.
  • Ułatwia wykrztuszanie zalegającej wydzieliny i rozszerza oskrzela
  • Alergikom i astmatykom najlepiej przysłuży się napar z czarnuszki powstały z połączenia łyżki rozdrobnionych nasion, szklanki wody oraz łyżki miodu.
  • Idealna jest dla młodych osób zmagających się z problemem trądziku młodzieńczego Najlepiej przygotować nalewkę powstającą z połączenia pół szklanki nasion czarnuszki i szklanki alkoholu 40%. Nalewka musi „odstać” siedem dni, a następnie przecedzić i przemywać nią skórę.
  • Olej z czarnuszki poprawia nastrój i może pozytywnie wpływać na nasze zdrowie psychiczne.
  • Olej jest bogaty w witaminy i składniki mineralne, ma wpływ na nasz wygląd fizyczny, stan włosów, skóry i paznokci.
  • Olej pomoże uporać się z anemią, regularne stosowanie podnosi poziom hemoglobiny i erytrocytów.
  • Zapobiega uszkodzeniom wywołanym promieniowaniem jonizującym w radioterapii.
  • Obniża ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów.
  • Obniża stężenie szczawianów w moczu i przeciwdziała tworzeniu się kamieni nerkowych.
  • Przynosi ulgę w przypadku symptomów refluksu żołądkowo-przełykowego.
  • Działa przeciwwrzodowo na żołądek .
  • Działa silnie antyutleniająco.
  • Leczy oparzenia słoneczne.
  • Reguluje poziom cukru we krwi: działa ochronnie na trzustkę
  • Naturalnie podnosi u mężczyzn poziom testosteronu.
  • Reguluje miesiączkowanie.

Olej z czarnuszki nadaje się do stosowania zewnętrznego i wewnętrznego. Najlepiej kupić nierafinowany, tłoczony na zimno i w ciemnej butelce. Nadaje się on do użycia przez około trzy miesiące od momentu wytworzenia, jego właściwości są zaś najbogatsze, gdy jest on trzymany w chłodnym miejscu.

Dla dorosłych najbardziej wskazane jest spożywanie łyżeczki oleju dwa razy dziennie, najlepiej przy tym, przyjmować go przed posiłkiem, a u dzieci zmniejszyć dawkę o połowę.

W kuchni nasiona czarnuszki sprawdzają się jako przyprawa, zmielone mogą zastąpić pieprz a całe ziarenka można dodawać do pieczenia chleba lub ciasta, do krokietów oraz do zup, sałatek, kanapek, do bigosu i duszonych warzyw.

Prawa autorskie

Wszelkie materiały (w szczególności: artykuły, opowiadania, eseje, wywiady, zdjęcia) zamieszczone w niniejszym Portalu chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Jakiekolwiek ich wykorzystywanie poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.